DeKinderkliniek start met het ophalen van medicatieoverzichten bij apotheken

23 mei 2019 om 14:30

Binnenkort wordt het voor DeKinderkliniek mogelijk om via het Landelijk Schakelpunt (LSP) een medicatieoverzicht op te halen bij aangesloten apotheken, wanneer u hiervoor toestemming heeft gegeven. Voor iedereen die medicijnen gebruikt, is het verstandig om toestemming te geven. Ook is het belangrijk om uw medicatie-overzicht zo actueel mogelijk te houden.

Waarom is inzage in medicatiegegevens belangrijk?
Het is voor zorgverleners om verschillende redenen belangrijk om te weten welke medicijnen uw kind gebruikt. Daarmee kunnen fouten voorkomen worden bij het voorschrijven van medicijnen. Ten eerste kan men vooraf controleren of uw nieuwe medicatie goed samengaat met de andere medicijnen die u gebruikt. Bijvoorbeeld bij allergieën of wanneer bepaalde medicijnen elkaar tegenwerken. Ten tweede is dit prettig wanneer u onverwacht bij een andere apotheek medicijnen moeten halen, of als u wordt opgenomen in een (ander) ziekenhuis.

Geef toestemming
Toestemming verlenen kan via een toestemmingsformulier. U kunt het toestemmingsformulier bij uw apotheek invullen en inleveren. Ook in DeKinderkliniek zijn deze formulieren beschikbaar.
Online toestemming geven kan via www.ikgeeftoestemming.nl. Het is altijd mogelijk om de toestemming weer in te trekken.

Geen toestemming?
Als u geen toestemming voor inzage heeft gegeven, kan een zorgverlener niet zien welke medicijnen uw kind gebruikt - ook niet in spoedgevallen.

Actueel medicatie-overzicht
U kunt zelf bijdragen aan een correct en compleet medicatie-overzicht door bij uw huisapotheek door te geven wanneer u medicijnen gebruikt die u zonder recept kunt kopen, wanneer uw kind bijwerkingen heeft of een andere dosering van de medicijnen gebruikt dan u in eerste instantie met uw arts had afgesproken. Het is altijd mogelijk om een medicatie-overzicht aan te vragen bij uw huisapotheek.

Wat is het Landelijk Schakel Punt?
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) regelt de verbinding tussen de informatiesystemen van afzonderlijke zorgverlener in o.a. ziekenhuizen, apotheken en huisartsen. Ziekenhuizen, apothekers en huisartsen kunnen alleen gegevens inzien wanneer een patiënt onder behandeling valt van de desbetreffende zorgverlener en toestemming heeft gegeven. DeKinderkliniek verzend geen informatie, maar haalt alleen medicatiegegevens op bij de apotheken.
Het LSP wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). De verbinding voldoet aan de landelijke eisen voor veiligheid en privacy.

LSP
Nieuws

29 04 2020

Het laatste nieuws

DeKinderkliniek is open, maar wij hebben onze werkwijze aangepast aan de geldende richtlijnen. Die informatie staat op de speciale corona-pagina op onze website. Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?

Volg ons via
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube