Informatie voor (ouders van) kinderen met luchtwegklachten 

09 april 2020 om 13:10

Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is. Het milde beloop bij kinderen komt waarschijnlijk doordat de ontstekingscascade die bij volwassenen tot uiteindelijk ernstige longproblemen leidt, bij kinderen nog niet ‘werkt’ (pas vanaf/na puberteit). (bron: NVK).

Pollen in de lucht
De komende weken is de weersvoorspelling ongunstig voor patiënten met een allergie voor boom- en graspollen. De combinatie van blootstelling aan een virus (elk virus!) plus allergenen leidt voor veel kinderen met astma tot klachten. Heeft uw kind klachten en maakt u zich zorgen, neem contact op met uw huisarts of met de behandelaar van uw kind in De Kinderkliniek. Kijk op deze site voor het laatste pollennieuws.nl of download de pollenapp.

De meest gestelde vragen

Wat kan ik zelf doen om besmetting/ verspreiding te voorkomen?
Door hoesten en niezen komt het virus via kleine druppeltjes in de lucht. Let daarom op het volgende:

  • Was je handen regelmatig en goed met zeep gedurende 20 seconden en droog deze goed.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik weg
  • Zit niet aan je gezicht (neus/ mond) met je handen
  • Schud geen handen

Moet onderhoudsmedicatie opgehoogd of herstart worden?
Nee, het is niet nodig om uit voorzorg de onderhoudsmedicatie (inhalatie corticosterioiden zoals bijvoorbeeld Qvar, Flixotide) op te hogen, of te herstarten als deze reeds gestopt was. Gezien de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Elke virusinfectie geeft bij deze kinderen een wat verhoogde kans op luchtwegklachten, maar met het coronavirus lijkt dat tot nu toe niet anders dan met andere luchtwegvirussen, dus voor uw kind waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een heftige verkoudheid. Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die u eerder met uw arts voor dit seizoen voor uw kind heeft afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft voor de gehele bevolking. (bron: longfonds)

Valt mijn kind in een risicogroep?
Nee, bij een kind met een longaandoening of (aangeboren) hartaandoening lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen.

Kan mijn kind nog wel buiten spelen?
Kinderen tot en met 12 jaar mogen samenspelen. Als ze verkouden zijn of hoesten laat ze dan niet buiten spelen met andere kinderen. Ook niet als een gezinslid koorts heeft. Belangrijk dat kinderen goed hun handen wassen als ze naar binnen komen en dat ouder(s)/ begeleider(s) afstand houden. (bron: RIVM)  

Ik moet als ouder werken (winkel/zorg), loopt mijn kind nu meer risico? 
U kunt de zorgen voor het extra risico op besmetting en het overdragen hiervan op het eigen kind met de eigen werkgever te bespreken. Wellicht zijn er mogelijkheden om taken te ruilen, waardoor u als ouder niet direct zelf in de frontlinie zit. Overigens is gebleken dat de meeste zorgmedewerkers die besmettingen oplopen dat buiten het ziekenhuis doen. (bron: NVK) 

Corona virus
Nieuws

22 09 2020

DeKinderkliniek op YouTube

Weten jullie dat DeKinderkliniek veel informatieve video’s op YouTube heeft geplaatst? Je krijgt een kijkje achter de schermen bij verschillende poli's, je kunt kennis maken met een aantal behandelaren en filmpjes bekijken die met diabetes te maken hebben.   Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?

Volg ons via
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube