Verslag uit Sri Lanka

16 november 2018 om 00:00

"Op donderdag zijn we weer richting Kandy gegaan om les te geven in het kinderziekenhuis en in het Teaching Hospital in Kandy. Om een idee te krijgen: het kinderziekenhuis heeft 2000 bedden en herbergt 400 kinderartsen waarvan maar 26 gespecialiseerd zijn. Vergeleken met het Teaching Hospital is het kinderziekenhuis een Walhalla! Eigenlijk zijn er geen woorden genoeg om de chaos, de armoede en de schrijnende toestand waar patiënten in moeten liggen en artsen en verpleegkundigen hun werk moeten doen.

In Perdeniynia aangekomen werd Ineke meteen door dr. Lassika en haar collega meegetroond om toelichting te geven op het gebruik van de door ons meegebrachte materialen. Daarna door naar het auditorium om aan kinderverpleegkundigen les te geven over kinderen met chronische ziektes, hun families en angst en pijn. Op de foto lijkt het alsof zij allemaal in slaap gevallen zijn maar in feite werken ze allemaal mee aan een ‘fijne plek’ visualisatie oefening.

Bij het Teaching Hospital zochten wij dr. Charles op in zijn diabetes poli. Het verzoek was om les te geven over psychologische aspecten rondom adolescenten en diabetes, gedragsverandering en prik- en spuitangst. Daarnaast wilden de artsen ook heel graag informatie over sensormeting al of niet in combinatie met de insulinepomp. De groep was zeer geïnteresseerd. Over de psychologische aspecten benoemde dr. Charles dat hij in Engeland, goede communicatie had gezien tussen artsen en kinderen met diabetes maar dat zij daar in Sri Lanka nog ver van verwijderd waren.  De artsen hadden veel vragen over het plaatsen van de pomp en Anita heeft ‘live’ bij Ineke laten zien hoe dat werkt.

Je merkt aan alles, en dat zeggen ze ook, dat zij graag voor hun patiënten toegang zouden willen hebben tot materialen waar wij in het Westen wel beschikking over hebben.

Wij kijken voldaan terug op een zeer geslaagde reis. Er zijn zichtbaar veranderingen te zien doordat de contacten merkbaar verdiept zijn en door materialen die gebracht zijn die de artsen meer mogelijkheden geven. Ook is duidelijk dat er nog wensen op het verlanglijstje staan: meer kennis over kort en langwerkende insuline, tijdig ketonen kunnen meten, kennis over insuline pomptherapie en sensoren en psychologische aspecten van omgang met kinderen en jongeren met diabetes. "

Klik op de foto voor meerdere beelden.

Visualisatie oefening tijdens workshop
Nieuws

26 10 2018

Binnen één week de eerste afspraak bij een kinderarts

In De Kinderkliniek in Almere kan je voor een eerste afspraak bij een kinderarts altijd binnen één week terecht, vaak zelfs direct de volgende dag. Alle inwoners van Almere maar ook uit de regio (Lelystad, 't Gooi, Zeewolde) kunnen bij ons met een verwijzing snel terecht op een poliklinisch spreekuur van één van onze kinderartsen. Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?

Volg ons via
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube