Kinderpulmonologie

In het team van kinderartsen van De Kinderkliniek werkt ook een kinderlongarts. Die wordt ook pulmonoloog genoemd. Hij is gespecialiseerd in aandoeningen van de luchtwegen bij kinderen. Kinderen kunnen bij hem terecht met gespecialiseerde longproblemen. Hij houdt zich bezig met het onderzoek, vaststellen en de behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel.

De luchtwegen bestaan uit een bovenste en een onderste deel. De bovenste luchtweg bestaat uit neus, slijmvlies, keel en strottenhoofd. Dat zorgt ervoor dat je vrij kunt ademhalen. De onderste luchtweg bestaat uit luchtpijp en longen, dat zorgt ervoor dat je kunt ademhalen en voldoende zuurstof kunt opnemen. Ook moet slijm worden afgevoerd door middel van microscopisch kleine trilhaartjes die overal op de binnenbekleding (‘slijmvlies’) van de luchtwegen aanwezig zijn.

Problemen

Stoornissen in de luchtwegen kunnen ervoor zorgen dat je regelmatig een longontsteking krijgt. Of dat je steeds benauwd bent. Voorbeelden van aandoeningen die de kinderlongarts kan opsporen of helpen te behandelen zijn:

  • Moeilijk Behandelbaar Astma
  • Trilhaardisfunctie (PCD)
  • Disfunctioneel ademen of hyperventilatie
  • Benauwdheid bij inspanning
  • Atopische aandoeningen (astma en in combinatie met (ernstige) hooikoorts, allergie en/of eczeem)
  • Tracheamalacie (aandoening aan de luchtpijp)
  • Bronchomalacie (aandoening aan de kleinere luchtpijpjes)
  • Taaislijmziekte (CF)

Onderzoek

Soms is ingewikkelder onderzoek nodig, zoals uitgebreid longfunctieonderzoek of een kijkoperatie in de luchtpijp. Dat heet een bronchoscopie.

Spreekuur

Het kinderlongziektenspreekuur is wekelijks in De Kinderkliniek. Een afspraak vindt altijd plaats op verwijzing van een kinderarts, andere medisch specialist of naar aanleiding van het bezoek aan de longconsulent.

Astmapoli

De longarts is onderdeel van de astmapoli. Kijk hier voor meer informatie.

Medewerkers

  • Erik-Jonas van de Griendt
  • Janine Schliekelmann
130308-5-2104
Onze kinderlongarts-pulmonoloog
Nieuws

30 07 2020

Pepper komt bij ons werken! Maar wat wordt Peppers nieuwe naam? Doe mee aan onze prijsvraag!

Pepper wordt onze nieuwe collega die samen met Mende op de plas- en poeppoli uitleg gaat geven over plassen en poepen. Pepper kan jullie uitleggen hoe of wanneer je moet plassen of waarom je soms moeite hebt met poepen. Je kunt met Pepper ook een boekje lezen of een filmpje bekijken en zelfs een spelletje doen. Over een tijdje kun je ook een quiz maken met Pepper. Maar wie is Pepper dan? Lees verder

 

Heeft u vragen of wilt u met ons in contact komen?