Kinderpulmonologie

In het team van kinderartsen van De Kinderkliniek werkt ook een kinderlongarts. Die wordt ook pulmonoloog genoemd. Hij is gespecialiseerd in aandoeningen van de luchtwegen bij kinderen. Kinderen kunnen bij hem terecht met gespecialiseerde longproblemen. Hij houdt zich bezig met het onderzoek, vaststellen en de behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel.

De luchtwegen bestaan uit een bovenste en een onderste deel. De bovenste luchtweg bestaat uit neus, slijmvlies, keel en strottenhoofd. Dat zorgt ervoor dat je vrij kunt ademhalen. De onderste luchtweg bestaat uit luchtpijp en longen, dat zorgt ervoor dat je kunt ademhalen en voldoende zuurstof kunt opnemen. Ook moet slijm worden afgevoerd door middel van microscopisch kleine trilhaartjes die overal op de binnenbekleding (‘slijmvlies’) van de luchtwegen aanwezig zijn.

Problemen

Stoornissen in de luchtwegen kunnen ervoor zorgen dat je regelmatig een longontsteking krijgt. Of dat je steeds benauwd bent. Voorbeelden van aandoeningen die de kinderlongarts kan opsporen of helpen te behandelen zijn:

  • Moeilijk Behandelbaar Astma
  • Trilhaardisfunctie (PCD)
  • Disfunctioneel ademen of hyperventilatie
  • Benauwdheid bij inspanning
  • Atopische aandoeningen (astma en in combinatie met (ernstige) hooikoorts, allergie en/of eczeem)
  • Tracheamalacie (aandoening aan de luchtpijp)
  • Bronchomalacie (aandoening aan de kleinere luchtpijpjes)
  • Taaislijmziekte (CF)

Onderzoek

Soms is ingewikkelder onderzoek nodig, zoals uitgebreid longfunctieonderzoek of een kijkoperatie in de luchtpijp. Dat heet een bronchoscopie.

Spreekuur

Het kinderlongziektenspreekuur is wekelijks in De Kinderkliniek. Een afspraak vindt altijd plaats op verwijzing van een kinderarts, andere medisch specialist of naar aanleiding van het bezoek aan de longconsulent.

Astmapoli

De longarts is onderdeel van de astmapoli. Kijk hier voor meer informatie.

Medewerkers

  • Erik-Jonas van de Griendt
  • Janine Schliekelmann
130308-5-2104
Onze kinderlongarts-pulmonoloog
Nieuws

05 02 2019

Steeds meer nieuws van Ineke over het pomptraject

Zoals we al eerder hebben vermeld zijn er afgelopen week 15 kinderen/ jongeren met diabetes type 1 een nieuw pomptraject ingegaan. Zij gaan de insulinepomp MiniMed 670G van Medtronic in combinatie met de sensor dragen. Dit traject verloopt stapsgewijs en wat is nu zo bijzonder, Ineke begeleidt de groep en doet mee! Dat betekent dat zij ook een insulinepomp draagt, een infuusnaaldje heeft gekregen en dat Marie-Lou bij haar de sensor heeft geplaatst. Volgende week gaat zij ook op auto-modus mee. Ineke doet dit zodat zij de ervaringen van de jongeren kan meebeleven. Lees haar verslag van de eerste dag: Lees verder

 

Heeft u vragen of wilt u met ons in contact komen?