Te hoog cholesterol algemeen en familiair 

De Kinderkliniek nu ook LEEFH-Centrum, lees verder!

Cholesterol is een bouwstofje in het lichaam dat iedereen nodig heeft, alleen een te hoog cholesterol heeft risico’s voor de gezondheid.

Voor wie

Kinderen en jongeren met een te hoog cholesterol kunnen bij De Kinderkliniek terecht om te laten onderzoeken wat de oorzaak van het hoge cholesterol is. Na het onderzoeken van de oorzaak kan een gerichte behandeling worden gestart.

Diagnose

Op de poli wordt onderzocht of het te hoge cholesterol erfelijk is of door een andere oorzaak is ontstaan. Als het erfelijk is dan heet dat Familiaire Hypercholesterolemie. Als gevolg hiervan lopen mensen met Familiaire Hypercholesterolemie het risico om op jonge leeftijd een hart- en vaatziekte te krijgen, bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Familiaire Hypercholesterolemie komt voor bij 1 op 240 Nederlanders en is de meest voorkomende erfelijke aandoening.

Het hebben van een te hoog cholesterol kan ook een andere oorzaak hebben. Door middel van dna- en bloedonderzoeken kan de oorzaak worden achterhaald.

Behandeling

Als er sprake is van Familiaire Hypercholesterolemie, dan is het belangrijk dat kinderen tussen de 8 en 11 jaar starten met de behandeling. Door tijdig te starten met de behandeling kunnen hart- en vaatziekten voor het 40e levensjaar worden voorkomen. De Kinderkliniek is een regionaal LEEFHcentrum, kinderen en jongeren met het vermoeden van Familiaire Hypercholesterolemie worden bij deze speciale centra geholpen. De behandelingen verschillen per persoon. Indien nodig wordt medicatie voorgeschreven, in samenwerking met een diëtist wordt voorlichting gegeven over voeding en een gezonde leefstijl.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan met een verwijsbrief van de huisarts.

De Kinderkliniek werkt nauw samen met het Amsterdam UMC en met de Stichting LEEFH (Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten)

Medewerkers

  • tim-vreede-foto-DKK.jpg
  • Ineke Bosch
Nieuws

01 10 2020

De Kinderkliniek nu ook LEEFH-Centrum

Dat betekent dat kinderen en jongeren met een te hoog cholesterol bij De Kinderkliniek terecht kunnen om te laten onderzoeken wat de oorzaak van het hoge cholesterol is. Na het onderzoeken van de oorzaak kan een gerichte behandeling worden gestart. Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?

Volg ons via
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube