Kinderen leren omgaan met faalangst

Herken je dit?

Jouw kind heeft goed geleerd, maar haalt toch een onvoldoende of heeft een black out tijdens een toets. Jouw kind leert uren door terwijl het de stof al lang kent, is gespannen, komt moeilijk in slaap of heeft last van hoofd- en buikpijn, een verhoogde hartslag en trillende handen voor een toets. Jouw kind stelt het leren uit waardoor er te weinig tijd is om alles goed te leren of  is vaak ziek voor een toets of opdracht: misschien probeert jouw kind door niet voldoende te leren of niet deel te nemen aan een opdracht mislukkingen te voorkomen. Jouw kind heeft misschien last van faalangst.

Wat is faalangst?

Iedereen voelt wel eens spanning in situaties waarin hij wordt beoordeeld. Meestal denken we dan meteen aan school, maar dit kan ook zijn op het sportveld of voor een toneeluitvoering. Niet elke leerling ontwikkelt echter faalangst in spannende omstandigheden. Ongeveer een op de tien kinderen doet dat wel. Zij ervaren onnodige spanning bij schoolprestaties. Deze spanning werkt belemmerend en heeft een negatieve invloed op het welbevinden en schoolprestaties: “Er komt niet uit wat er inzit".

Is er iets aan faalangst te doen?

Aan faalangst is iets te doen. Een cursus kan leerlingen leren beter om te gaan met hun angst. In de cursus leren leerlingen invloed op de spanning uit te oefenen door onder meer ontspanningsoefeningen, het uitvoeren van spannende taken en het leren vervangen van negatieve gedachten door helpende gedachten. Daardoor leren kinderen beter om te gaan met hun spanning en gedachten.

Faalangst alleen in het eindexamenjaar?

Leerlingen die in het laatste jaar van school opeens dezelfde problemen ervaren als leerlingen die al jaren last van faalangst hebben, hebben geen faalangst. In deze gevallen kan er sprake zijn van examenvrees.

Voor wie?

Voor leerlingen van 10 tot 18 jaar. Er vindt zowel begeleiding in groepen (minimaal 6 leerlingen) als individuele begeleiding plaats.

De training wordt gegeven op De Kinderkliniek door Katrientje Hofland. De trainingen worden niet vergoed. 

Voor meer informatie kijk op www.hoflandadvies.nl
Aanmelden kan via katrientje@hoflandadvies.nl

Medewerkers

  • Katrientje Hofland
Faalangst
Aan faalangst is iets te doen
Nieuws

18 01 2022

Covid vaccinatie bij kinderen

Ten aanzien van de Covid vaccinatie bij kinderen volgen de kinderartsen van DeKinderkliniek de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?

Volg ons via
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube