Cesar oefentherapie bij De Kinderkliniek

De oefentherapeut Cesar is expert in gezond bewegen. Zonder het te merken, bewegen we de hele dag door. Zelfs achter de laptop. Een goede houding en soepel blijven is dus belangrijk om geen lichamelijke klachten te krijgen.

Speciaal voor kinderen

Als je verwezen wordt naar de oefentherapeut in De Kinderkliniek ga je aan de slag met je ademhaling. Maar ademen gaat toch vanzelf? Dat klopt, in je brein zit een ademcentrum. Deze bepaalt, ook als je slaapt, wanneer het tijd is om opnieuw in te ademen. Het ritme waarin je inademt en uitademt is anders als je sporten met op de bank zitten vergelijkt.

Maar het ademcentrum kan ontregeld raken. Dan verandert je natuurlijke ritme in een ritme dat allerlei klachten kan veroorzaken. De bekendste zijn intense vermoeidheid, hoofdpijn en buikpijn. Je ademt dan dysfunctioneel, vroeger ook wel hyperventileren genoemd. Als je dit heel lang doet dat wordt dat chronisch hyperventileren genoemd.

Het ademcentrum kan ontregeld raken door een ziekte, zoals astma, of na een operatie. Of door een verkeerde lichaamshouding, pijn in de rug of nek, stress/spanning.

Behandeling

Omdat de oefentherapeut in De Kinderkliniek een geregistreerd Psychosomatisch (psyche betekent geest en soma betekent lichaam) oefentherapeut is ligt de nadruk bij de afspraken niet altijd op het ademhalen. Als je heel erg nadenkt over hoe je ademt, doe je dit meestal, zonder dat je dit merkt, met gespannen schouderspieren. Je gaat hierdoor juist meer met de borst ademen in plaats van met de buik. Als je ontspant en vooral je schouders los laat, komt je buik vanzelf wat naar voren als je inademt. En dat geeft je een rustigere ademhaling.

Pas als je weet dat je spanning maakt, hebt kun je deze weer los laten. In de behandelingen wordt daarom ook gepraat. Je leert de adem niet langer te sturen. Zo leer je zowel bij op de bank zitten als bij sporten hoe je een buikademhaling kunt krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je elke dag oefenen.

Hellen van Leersum

In 1992 is Hellen afgestudeerd aan de opleiding oefentherapie Cesar en in 1994 rondde zij de post H.B.O. opleiding af tot Kinderoefentherapeut. Hellen heeft in de eerste jaren veel ervaring opgedaan in het werken met kinderen die speciaal onderwijs behoeven. In 1995 trad ze in dienst van Zorggroep Almere, ze werkte in meerdere gezondheidscentra en op drie scholen. In de periode tot 2016 volgde Hellen bij verschillende scholingen die inzicht geven in optimaal ademen. Zij werkt met diverse adem- en ontspanningsmethodes. Sinds 2017 is Hellen geregistreerd Psychosomatisch oefentherapeut en lid van SOLKnet. Hellen heeft nu een eigen praktijk.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken kunt u tijdens kantooruren direct bellen met: 036 7630030.

Bewust worden van wat je doet met je lichaam is uiteraard voor iedereen goed. Maar meestal word je verwezen door de kinderarts of verpleegkundige omdat je al klachten hebt die door je dysfunctionele ademhaling blijven bestaan of erger worden.

Vergoeding

Oefentherapie Cesar wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed uit de basis zorgverzekering.

Psychosomatische oefentherapie wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Als je zonder af te bellen niet komt op een afspraak ben ik genoodzaakt € 25,- in rekening te brengen.

Medewerkers

  • Hellen van Leersum
130305-1-0799 - cesar
Cesar oefentherapie
Nieuws

18 01 2022

Covid vaccinatie bij kinderen

Ten aanzien van de Covid vaccinatie bij kinderen volgen de kinderartsen van DeKinderkliniek de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Lees verder

 

Heb je vragen of wil je met ons in contact komen?